Grad Ptuj

Grad Ptuj

Hrib, kjer stoji Ptujski grad, je bil naseljen v prazgodovini in rimski dobi, zaradi svojega strateškega položaja pa je pritegnil tudi srednjeveške fevdalce. Tu so v 9. ali 10. stoletju postavili grad, iz katerega danes živi zahodni stolp v stolpu. V prvi polovici 12. stoletja, odkar je ta grad podlegel vetrovom časa, je nadškof Konrad Salzburg, takratni ptujski fevdalni gospodar, ukazal gradnjo novega gradu, katerega impozantna rezidenca je še danes Leslijevo krilo.

Večje rekonstrukcije v obdobju renesanse in baroka so na gradu pustile močan pečat. Danes je Ptujski grad muzej. V pritličju si lahko obiskovalci ogledajo glasbila, ki so jih v preteklosti uporabljali bogati ptujski plemiči in meščani. Inštrumenti odražajo različne obraze glasbene preteklosti in posnetki glasbe, ki je bila nekoč na njih, poživijo razstavo. Najlepše grajske komore so v prvem nadstropju. Prikazi pohištva iz obdobja, tapiserij, slik in majhnih vsakdanjih predmetov predstavljajo gospodinjsko opremo od druge polovice 16. stoletja do druge polovice 19. stoletja.

V drugem nadstropju se obiskovalci srečujejo s tradicionalnimi pustnimi nošami in maskirnimi figurami s Ptujskega polja, Dravskega polja, Haloz in Slovenskih Goric, kot so izjemni Kurenti, Orači in Ploharji. Grajska umetniška galerija se ponaša z nekaj najlepšimi primeri gotske in baročne umetnosti v Sloveniji.

Več informacij: Muzej Ptuj-Ormož