mitrej2Prostor, na katerem stoji Hajdina, je bil že od nekdaj naseljen. Ob prazgodovinski naselbini so tu odkrili še prazgodovinsko grobišče. Skozi Hajdino je potekala glavna trgovska pot od Baltika proti Jadranskemu morju, Jantarska cesta. Z različnimi ljudmi so se v mestu pojavljali tudi različni običaji in verovanja. V Petovioni so vojaške posadke, legije, cariniki in trgovci častili nov kult - mitraizem, katerega pet svetišč je bilo najdenih.

Odkritje prvega mitreja na Spodnji Hajdini sega v konec prejšnjega stoletja. Spomenike na Hajdini, datirane v leto 157, so postavili verniki, ki so bili posvečeni v različne stopnje mitraične vere. Gradbene ostaline mitreja so bile ohranjene zelo dobro, zato so ohranili mitrej na mestu izkopa, »in situ«. Jeseni 1899. leta so ga obdali z zaščitno stavbo, ki so jo leta 1910 zamenjali s sedanjo. V mitreju stoji eden najlepših mitraičnih spomenikov, kip Mitre, ki vleče bika.

I. mitrej na Spodnji Hajdini si lahko ogledate praktično kadarkoli. Oglasite se pri gospe Jelki Zupanič (po domače, pri Joštovih) na Spodnji Hajdini ali jo pokličite na tel. št.: 02/782 07 71. Za ogled mitreja odrasli plačajo 200 SIT, otroci pa 100 SIT. Če želite turistično vodenje, pokličite Pokrajinski muzej Ptuj, na tel.št: 02/778 87 80 in se vnaprej dogovorite za strokovno voden ogled. V tem primeru je cena za odrasle 350 SIT, za otroke pa 190 SIT. Lepo vabljeni!

Približno 20m južno od I. mitreja stoji II. mitrej, ki so ga odkrili leta 1902. Najdbe kažejo, da je deloval od približno petdeset let kasneje kot prvi odkriti mitrej do sredine 4. st. II. mitrej je bil preseljen v lapidarij Pokrajinskega muzeja Ptuj.

Več informacij na naslovu: http://www.hajdina.si/znamenitosti_mitreji.asp

Kako iz hotela Roškar do Mitrejev:

 

FaLang translation system by Faboba

Reiseroute

Wir befinden uns in Hajdoše, bei Ptuj…downloaden Sie eine genaue karte:

Hotel roskar lokacija slo 185px

Für weitere Informationen kontaktieren Sie uns unter +386 2 782 32 01 oder Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.

Begleiten Sie uns: 
facebook